Službeni portal Ploština i okolice

Jesen u našem kraju

SHARE
/ 1102 0

Preuzeto sa Compas.hr

Zajednica Talijana „Liberta“ djeluje već 39 godina čuvajući tradiciju i običaje talijanske nacionalne manjine i okolice na području naše županije pri čemu se tijekom svih ovih godina razvila suradnja s lokalnom i regionalnom upravom, matičnom zemljom, Talijanskom unijom i narodnim sveučilištem iz Trsta. „Naša Zajednica, od osnutka pa do danas, ulaže veliki trud u poboljšanje i razvoj naših krajeva kako bi omogućili bolji život i viši standard svim stanovnicima ovih krajeva, a ne samo pripadnicima talijanske manjine. Jedan od naših najvažnijih ciljeva je promocija naših specijaliteta kao izvornog proizvoda naše talijanske manjine koja živi na ovom području.“, rekao je na otvaranju svečanosti predsjednik Zajednice Talijana „Liberta“ Antun Bruneta i pritom pozdravio  predsjednika Talijanske unije Furija Radina, članicu Izvršnog odbora Talijanske unije Rosanu Berne, gradonačelnika Pakraca Davora Hušku te slikare Josipa Stragu iz Lipika i Petra De Villu iz Zagreba koji su izložili svoja umjetnička djela na ovogodišnjoj manifestaciji u Ploštinama.

Ova manifestacija podržana je od strane Talijanske unije jer vjeruju u život, kvalitetu i budućnost Talijana na ovim područjima. Također, to je glavni razlog zbog kojeg Talijanska unija i Talijanska vlada investiraju ovdje jer vjeruju u opstanak i postojanje Talijana na ovim prostorima te da će Zajednice Talijana u Ploštinama, Lipiku i Kutini raditi na opstanku kulture koja je na ovim područjima prisutna već 139 godina.“, rekao je predsjednik Talijanske unije i saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin.

S ponosom govorim da na području Pakraca živi najveća talijanska zajednica u Hrvatskoj izvan Istre. Mnogima je to iznenađenje, ali isto tako mnogi to prihvaćaju s interesom i zanimanjem, posebice kada probaju specijalitete iz ovoga kraja koje predvodi talijanska salama bez koje se više ne ide u Zagreb, ni u jedno ministarstvo, ni u jednu ustanovu. Uskoro će ovdje biti otvoreni smještajni kapaciteti te će sva bogatstva koja ovaj kraj nudi biti dostupna našim gostima i prijateljima iz općine Cimolais s kojim je Grad Pakrac potpisao povelju o prijateljstvu zahvaljujući upravo brojnoj talijanskoj zajednici koja živi ovdje u Pakracu, ali i ljudima koji su, nadam se, na privremenom radu u Italiji.“, rekao je gradonačelnik Davor Huška nakon čega je uslijedio bogati kulturno-umjetnički program s nastupima izvođača iz bliže i dalje okolice.

Na ovogodišnjoj manifestaciji „Jesen u našem kraju“ u Ploštinama nastupili su vrtićarci iz Dječjeg vrtića Maslačak iz Donje Obriježi, učenici Osnovne škole braće Radića iz Donje Obriježi, Mažoretkinje Grada Lipika, Plesni klub „Dolce“ Pakrac-Lipik, KUD „Tkanica“ iz Okučana, Zajednica Mađara „Đeram“ iz Grubišnog Polja, Folklorna skupina „Češke besede“ iz Prekopakre. Dok su na brojnim štandovima radove i proizvode izložili umjetnička grupa izrađivača drvenih skulptura iz Sirača te predstavnici udruga, OPG-a, tradicionalnih zanimanja i izrađivači ručnih radova.

Odgovori

Your email address will not be published.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

PASSWORD RESET

LOG IN